Загуба на коса: откъде идва и какво да направим по въпроса

Всеки от нас губи около 100 косъма на ден

Много от нас редовно се дразнят от падащата коса по четката, по пуловера или в мивката. Обобщихме откъде идва загубата на коса и как можете да я спрете.

Всеки от нас всеки ден губи определено количество косми. Като насока - около 100, което е малко трудно да се провери, едва ли искате да преброите всеки един косъм по четката си...

Лошото в случая: При дългата и тъмна коса това е по-забележимо и изглежда повече, отколкото е. Ако чувствате, че губите повече коса от нормалното, важно е да наблюдавате какво се случва.

Каква е причината за загубата на коса?

Косата ни започва да се променя още от 25-годишна възраст. Тя става по-тънка и често малко по-малко. При мъжете генетичната загуба на коса често настъпва между 30 и 40 години - при жените малко по-късно, около 50-годишна възраст.

Има много причини за загуба на коса:

  • Начин на хранене
  • Недостиг на витамини
  • Стрес
  • Хормонални колебания
  • Лекарства
  • Болести
  • Генетика

Често е достатъчно да помислите малко за това, което се е променило наскоро. Понякога причината е стресиращо пренасяне, раздяла или бременност. Във всеки случай трябва да помислите дали правите нещо по-различно по отношение на диетата си, отколкото преди. Или може би това е само заради промяна в сезоните - например някои редовно имат фаза на силен косопад през есента...

Ако не можете да намерите причина и не усещате никакво подобрение с по-леки продукти за грижа, определено трябва да се консултирате с лекар. Хормоналните проблеми или дефицитът на желязо също могат да бъдат отговорни за загубата на коса.

Какво можете да направите при косопад?

Първо преминете към продукти за грижа за косата с леки повърхностноактивни вещества. Много сулфати и други съставки почистват толкова интензивно, че разрушават кожната бариера на скалпа ви и го правят пропусклив за патогени и други неща. Можете също така да направите маска за скалпа, която например насърчава кръвообращението. В дългосрочен план може да помогне и по-рядко измиване на косата и просто използване на по-малко продукти.

Направи си сам Спешна помощ за стресиран скалп

Ако скалпът ви е раздразнен и сърби, можете бързо да отстраните това с лесна терапия Do-it-yourself-„направи си сам“ за една нощ:

Можете да масажирате чисто кокосово масло или зехтин в скалпа преди лягане и да го измиете на следващата сутрин. Маслото придава на кожата ви влага, а кокосовото масло също има антисептичен ефект и също така почиства.

Ако имате много суха кожа, можете също да смесите няколко капки масло от пшеничен зародиш, жожоба или бадемово масло с малко смачкано авокадо, нанесете, оставете да действа 20-30 минути и измийте с лек шампоан.

Препоръчваме