Say no to plastic!

Задушаваме се от пластмаса: 19 до 23 милиона тона пластмасови отпадъци попадат във водите на света всяка година – това са почти два камиона всяка минута. Поток от микропластмаса вече е достигнал Арктика и дори дълбокото море на дълбочина до 10 000 метра. Но какво е решението?

Всяко едно парче пластмаса, произведено някога, съществува и днес

От началото на масовото производство през 50-те години на миналия век производството се увеличава значително всяка година. Докато през 1950 г. е било 1,5 милиона тона, днес е около 300 милиона тона. Тъжно, но вярно, този брой продължава да расте неизмеримо: AWI (Alfred-Wegener-Institut) предполага, че потокът от отпадъци ще се увеличи през следващите години: до 2045 г. се очаква глобалното производство на пластмаса отново да се удвои.

Само по-малко от 5% пластмаса се рециклира

Лошото обаче не е самият материал, защото пластмасата всъщност е променлив и универсален материал, който лесно може да се изхвърли и рециклира. Предпоставката за това обаче е изхвърлените продукти да попаднат в подходящия контейнер и в система за рециклиране. За съжаление, по-малко от 5% от пластмасата, произведена в световен мащаб, всъщност се рециклира.

До 2050 г. 12 милиарда тона пластмасови отпадъци ще се озоват в сметищата

Приблизително 8,3 милиарда тона са произведени от началото на производството на пластмаса. 76% от тях са станали пластмасови отпадъци, почти 80% от тези отпадъци са изхвърлени на депо или се намират в природата като гори, реки, плажове и море. Биологичното разграждане на пластмасова бутилка отнема около 500 години. Това ще бъде проблем както на въздействието върху околната среда, така и на пространството, тъй като сметищата вече заемат много място в някои страни.

10 милиона тона пластмаса попадат в океана всяка година

Тук можете да разберете колко пластмасови отпадъци всъщност попадат в морето. Междувременно вече се е натрупала безумна маса (пластмасови) отпадъци, които циркулират в 5 големи водовъртежа в нашите океани.

Включително така нареченото Great Pacific Garbage Patch, което се смята за най-голямото морско сметище в света. Според оценките то е около три пъти по-голямо от Франция и четири и половина пъти по-голямо от Германия!

Решението!?

Малки и големи проекти за почистване като The Ocean Cleanup са искрица надежда за бъдещето на нашите океани. По-важно обаче би било да се намали огромното производство на - за съжаление много често ненужни - пластмасови продукти и да се рециклира по-голям дял пластмаса. Защото дори след като пластмасовите продукти са изживели своя първи живот, пластмасата все още е ценен ресурс.

Какво помага срещу пластмасовото наводнение?

 1. Кажете не на пластмасата
  Когато е възможно, използвайте алтернативи, направени от по-устойчиви материали - стига да могат лесно да се рециклират.
 2. Бъдете креативни
  Ако е възможно, използвайте повторно пластмаса за еднократна употреба, например празни опаковки като контейнери за боклук – вече сте спестили от торба за боклук.
 3. Recycle
  За да получат втори шанс ценни ресурси като пластмаса, хартия и др., те трябва да намерят правилния път след края на първия си живот. Това означава: Винаги изхвърляйте всичко в правилния контейнер!
 4. Reuse
  Много решения за многократна употреба в момента се появяват в голямо разнообразие от области. От менструалната чашка за многократна употреба, до практичната восъчна хартия за хранителни стоки и закуски, до безопасната самобръсначка, изработена от дърво или метал – бъдете отворени за по-устойчиви идеи!
 5. Refill
  Вече има интелигентни системи за презареждане за козметика и почистващи препарати, които можете да използвате, за да спестите пластмасови опаковки в дългосрочен план. Често получавате по-добра цена за опаковка за презареждане.
 6. Be part of the solution
  Подкрепете проекти за Cleanup и Upcycling.

Надяваме се да имаме малък принос с нашите презареждащи се дозатори за сапун, шампоан и др., тъй като за производството на бутилките се използва 100% пластмаса от океански произход. С практичните размери за презареждане спестявате до 15 пластмасови бутилки и туби годишно!

Препоръчваме