рН стойност в козметиката - това е здравословно за кожата ви

Помните ли още урока по химия? Там определено сте срещнали терминът рН стойност. Но за какво точно става въпрос, може би никога не сте разбрали наистина? Не се притеснявайте, не сте сами в това. Защото терминът съдържа повече от това, което може да се предаде за 50 минути.

Накратко обяснено, става дума за това, че водните разтвори могат да бъдат кисели, неутрални или алкални. Стойностите обикновено се измерват по скала между 0 и 14, като рН стойност 7 се счита за неутрална, всичко по-долу е кисело и всичко над 7 се класифицира като алкално.

Дотук добре. Но какво общо има това с козметиката?

Вероятно сте запознати със скърцащото сухо усещане, което понякога се появява след измиване на ръцете със сапун. Повечето сапуни имат стойност на рН между 9 и 10 и следователно са алкални - което е напълно логично, защото се предполага, че премахват замърсяванията от кожата ни. Но когато ръцете изсъхнат, това означава, че естествената защитна киселинна мантия на кожата се разрушава. И това трябва да се избягва, доколкото е възможно!

Защитна киселинна мантия и микробиом

Кожата ни има естествена рН стойност между 4,5 и 5,5 - това варира в зависимост от частта на тялото и човека. Средната стойност за естествения защитен филм на кожата често се определя като 5,5 - кожата ни е леко кисела, поради което говорим и за защитната киселинна мантия, като имаме предвид слоя от себум, пот и рогови клетки, които ни заобикалят. Заедно със здрави бактерии, това образува микробиома, който ни предпазва от влиянието на околната среда и микроорганизмите.

Колкото и гениален да е този защитен филм, за съжаление той също е много чувствителен и лесно може да бъде нарушен. Ето защо стойността на рН на козметичните продукти трябва да бъде възможно най-близка до тази на кожата, това прави продуктите по-съвместими и защитава здравето на кожата ви. Тъй като особено чувствителната кожа излиза от равновесие още по-бързо, трябва да обърнете внимание на стойността на рН, която често се нарича „рН неутрална за кожата“ .

Внимание, това не означава, че стойността на рН е неутрална, защото това би съответствало на стойността 7 - а че стойността се доближава до стойността на рН на кожата, т.е. 5,5!

РН на продукта не е единственият фактор, който може да дисбалансира естествената ни защитна киселинна мантия, но все пак си струва да погледнете!

Стойности на рН в продуктите на Hands on Veggies

Нашите продукти са адаптирани към съответната рН стойност на частта от тялото, за която са разработени. Душ гелът и лосионите за тяло са между 5,0 и 5,5, така че са pH неутрални и перфектни за поддържане на естествения защитен слой на кожата ви непокътнат и здрав.

Балсами:

При балсами за коса обаче се е доказала рН стойност в умерено киселинния диапазон, тъй като това придава на косата блясък и я прави по-гладка. Не трябва обаче да нанасяте балсам върху скалпа, а да го използвате само по дължината на косата.

Нашият съвет: Опитахте ли вече нашите балсами за устни ? Те са специално разработени с пребиотици за поддържане на микробиома на устните ви. Това им осигурява още по-добра защита срещу изсушаване и напукване.

Между другото, вашият микробиом също се възползва от органичната ферментация, която съхранява и подхранва по естествен начин. Нежните захарни повърхностноактивни вещества също нежно почистват кожата и косата. Ние разработихме тази цялостна концепция само за вас, така че кожата ви да остане здрава!

Препоръчваме