Пребиотична козметика за здрава кожна бариера

На кожата ни има милиони микроорганизми, които заедно с клетките на епидермиса образуват сложна мрежа, известна като микробиом. Съставът на микробиома е различен за всеки от нас, точно както микробиома в червата ни. Характерът на тази мрежа зависи от най-различни фактори: бактериите например влияят върху стойността на рН. Големият брой различни бактерии в симбиоза с кожните клетки затруднява колонизацията на "нашественици", което прави микробиома на кожата важна част от имунната ни система!

Микробиомът има различен състав в зависимост от областта на тялото ни. Фактори като температурата, хидратацията и производството на себум оказват голямо влияние върху структурата на кожата. Ето защо например има области, които изсъхват по-бързо от други. Здравата кожна бариера съхранява по-добре влагата.

Пребиотик срещу пробиотик

Всички знаем за пробиотичните храни: киселото мляко, киселото зеле, оцетът и други подобни съдържат живи бактериални култури, които имат положителен ефект върху микробиома в червата. Полезните бактерии колонизират червата ни. Пребиотичните храни, от друга страна, съдържат специални, несмилаеми фибри, които служат за храна на пробиотиците. Пребиотичните фибри се съдържат във всички плодове и зеленчуци. Любимият ни пребиотик е инулинът, който се съдържа например в цикорията, аспержите, чесъна, артишока или зелето.

Същият принцип важи и за кожата!

Ако кожната бариера, т.е. микробиомът, е нарушена, пребиотичните съставки в козметиката могат да я върнат в равновесие. Използвани превантивно, пребиотиците укрепват и подхранват микрофлората на кожата, като я правят по-малко податлива на външни влияния, като слънчева радиация или лоши микроорганизми.

Нарушеният микробиом може да бъде причина за различни заболявания като акне, псориазис или невродермит. Проучванията са установили, че например при акне или несъвършенства използването на пребиотични козметични продукти може да доведе до по-добри резултати от антибактериалните съставки.

Използването на пребиотични козметични продукти може да доведе до по-добри резултати от антибактериалните съставки

Полезни свойства на пребиотичната козметика

Почистващите продукти за лице, сапуните, душ-геловете и шампоаните, съдържащи съставки като алкохол, агресивни повърхностноактивни вещества и сулфати, могат да увредят кожната бариера. За да избегнем този ефект, ние не използваме никакви вредни съставки и добавяме допълнителни пребиотични съставки към нашите продукти, като например инулин от цикория, който е особено подходящ за продукти като балсам за устни или лосион за тяло, но също и за сапуни или душ гел.

Направете нещо добро за кожата си и я поглезете с ценна пребиотична козметика с био качество!

Препоръчваме