Откъде идват пластмасовите отпадъци в нашите океани?

Кой боклукът всъщност се озовава в морето?

Вероятно сте виждали снимките на осеяните с боклуци плажове. Обикновено показва смесица от всичко, което човешкото домакинство може да предложи, от пакети от сокове до PET бутилки или пластмасови торбички - през 90-те години те все още бяха незаменими за нас, днес вече в Централна Европа и все повече страни се премахнати от търговията на дребно.

Дори боклукът, който попада в морето, да не идва директно от нашите кофи за боклук, всички ние сме отговорни за това. Тази криза можем да разрешим само заедно, защото е ясно, че една четвърт от боклука, който попада в морето, се състои от пластмаса, чието разграждане отнема стотици или дори хиляди години.

Откъде идва микропластмасата?

Дори и да звучи така, сякаш ще изчезнат, то разлагането на пластмасови бутилки и др. само по себе си не е добро, защото: По-големите пластмасови части се разпадат само на по-малки и по-малки частици, докато накрая са с размер под 5 мм и се наричат микропластмаси. Рибите и китовете бъркат тези малки частици с планктон и той попада в техните организми и впоследствие в хората.

Това, което повечето от нас не знаят: огромно количество микропластмасата идва от износването на гумите на нашите автомобили. Автомобилната гума тежи с 1 до 1,5 кг по -малко при изхвърляне. Според проучване от 2017 г. това дори се счита за основната причина за микропластмасата и би съставлявало около една четвърт от пластмасовите отпадъци в океаните. Единственият начин да предотвратите това е да оставите колата си или изобщо да не си купите такава.

- Без сламка, моля!

Не, не е достатъчно, ако отсега нататък поръчвате напитката си в бара без сламка. Сламките се превърнаха в олицетворение на ненужните пластмасови отпадъци и - не ни разбирайте погрешно - важно и добре е да се откажен от тях! За съжаление, ние също трябва да сме наясно, че те съставляват само незначителна част от пластмасовите отпадъци в морето.

Използването на козметични продукти без микропластмаса също има смисъл, разбира се! Но и така няма да спасите костенурките, за съжаление. Защото огромна част от пластмасата в морето се състои от риболовни отпадъци и от изхвърлени риболовни мрежи. Можем само косвено да намалим невероятното количество, като незабавно спрем да ядем риба. Това е единственият начин да се спре индустрията и да намалите отпадъците в морето.

Единственият начин за намаляване на замърсяването в нашите океани е чрез мерки, които защитават нашия климат и околната среда:

  • Преминете към обществения транспорт, когато е възможно
  • Споделете кола с други, ако е възможно; моделите за споделяне на автомобили стават все по-важни и по-достъпни
  • Консумирайте колкото е необходимо; без съмнителни продукти и съставки
  • Консумацията води до пластмасови отпадъци, най-добре е да купувате без опаковки и без пластмаса и да избягвате ненужни продукти*
  • Изключете рибата и морските дарове от менюто си
  • Избягвайте животински продукти в храната, но и домакински аксесоари, облекло и т.н.

*Между другото, нашите тубички са изработени от пластмаса на биологична основа от захарна тръстика и следователно, разбира се, могат да се рециклират!

Препоръчваме