Ocean Plastic – част от решението или Greenwashing?

Имаме глобален проблем с боклука и той не е просто голям, той е ОГРОМЕН. Ние произвеждаме все повече и повече. Консумираме все повече и изхвърляме все повече и повече. Когато системата за отпадъци и рециклиране не работи, боклукът се озовава в природата, а определено не му е мястото там. Всички сме съгласни с това.

Пластмасовите отпадъци вече са навсякъде. В реките, моретата, горите, в океаните и в нашата хранителна верига.

10 милиона тона пластмаса попадат в морето всяка година. Само Great Pacific Garbage Patch - най-голямото от 5 (!) гигантски сметища за пластмасови отпадъци в океаните - е четири пъти по-голямо от Германия и се разраства бързо.

И ние всеки месец ядем микропластмаса в количество, което съответства на теглото на кредитна карта.

Къде са решенията? Те съществуват.
Мащабът все още е твърде малък, но има хора и организации, които работят срещу пластмасовия поток. В момента всички имаме нужда от решения. Няма значение откъде ще се започне. Без значение колко голяма е стъпката. Трябва да се включим, където можем. Защото всички сме засегнати!

Всички сме наясно с екологичната катастрофа, която предизвика проблемът с пластмасовите отпадъци. Но виждаме и икономическата катастрофа. Хабим ценни ресурси, всички от които са оскъдни. Връщането на тези ресурси обратно в обръщение е нашият малък принос. Нашият опит за решение.

Работим от дълго време, за да разработим продукт, който е част от решението - поне малък. Ето как подкрепяме организации, които събират пластмасови отпадъци от океаните, пристанищата и плажовете. Отпадъците отново се превръщат в суровина. Суровина, която вероятно никога няма да свърши: рециклирана океанска пластмаса, която използваме за нашия дозатор за сапуни за многократно пълнене.

Океанската пластмаса, която използваме, е доказано, че причинява над 90% по-малко емисии от новопроизведената пластмаса и помага да се гарантира, че отпадъците се събират отново - тези отпадъци се превръщат в нещо ценно и практично. Освен това ние и нашите клиенти спестяваме от опаковки за еднократна употреба, защото нашият дозатор за сапун може да се пълни отново.

Но сега идва парадоксът: въпреки че всички сме наясно с огромния проблем с пластмасовите отпадъци в океаните, терминът океанска пластмаса е много противоречив. Твърденията, че компаниите използват термина само за маркетингови цели и по този начин практикуват Greenwashing, висят във въздуха. Тези обвинения могат, разбира се, да са основателни. Въпреки това смятаме, че не трябва да обсъждаме дали отпадъците, събрани на плажа, вече са плували в морето или ще плуват в морето след следващия порив на вятъра и следователно трябва да се наричат океанска пластмаса или не.

Преди да изкрещим Greenwashing, би било полезно, ако погледнем отблизо и видим откъде започва решението. И трябва да приветстваме всяко решение!

Ние не спасяваме света, като обсъждаме терминологията. Променяме нещо, като започнем и правим нещо. Дори да са само бебешки стъпки. Всичко започва с малки стъпки. Нека работим върху това да направим и решенията ОГРОМНИ. Нека превърнем океанската пластмаса в оскъден ресурс!

Препоръчваме