Къдравото зеле е НАШАТА суперхрана за кожа и коса

Може би сте опитали смути с къдравото зеле и сте си помислили: „Е, сигурно ще е толкова здравословно, колкото всички казват ...“ Но сигурно не сте знаели колко е здравословно и полезно всъщност то:

Къдравото зеле е популярно в Северна Германия като гарнитура към обилни ястия и в момента е истински модерна суперхрана. Тъй като може да се добива между септември и февруари, то е чудесно за попълване на запасите ни от хранителни вещества през зимата. Нищо чудно с тази хранителна плътност: включително витамини А, С и К, фолиева киселина, калций, калий, магнезий, желязо, омега-3 мастни киселини, фибри, вторични растителни вещества и растителен пигмент хлорофил - и то в по-големи количества от другите зеленчуци .

Ползите за вашата кожа

Като съставка в продуктите за грижа за кожата, зелето също е вълшебно: изпълва кожата и косата ви с витамини и минерали. То също така повишава собственото производство на колаген в кожата.

Съдържа повече антиоксиданти от повечето други зеленолистни зеленчуци, което действа срещу стареенето на кожата отвътре навън. Високият дял на витамин А също идеално поддържа кожата отвътре и стимулира растежа на тъканите. Многото различни витамини също са отговорни за превръщането на къдравото зеле в невероятно овлажняващо. Но също така детоксикира по естествен път, почиства порите и намалява бръчките.

В обобщение, при редовното използване на продукти за грижа за кожата, които съдържат къдраво зеле, кожата изглежда по-сияйна и по-здрава.

Витамин А също е чудодейно лекарство за красива коса: стимулира производството на себум и подобрява еластичността. Когато консумирате къдраво зеле, вие също стимулирате притока на кръв към скалпа, което от своя страна ускорява растежа на косата и дори може да намали пърхота. Омега-3 и Омега-6 също укрепват косата ви и я правят невероятно красива!

Трудно е да се повярва, но зелето не само има вкус като смути или като салата, но и може да бъде здравословен спътник за вашата телевизионна вечер:

Рецепта - чипс от къдраво зеле:

  • 250 грама къдраво зеле
  • 3 супени лъжици зехтин
  • ½ чаена лъжичка сол

Измийте и почистете къдравото зеле, разкъсайте на не твърде малки парченца, оставете да изсъхне добре. Мариновайте листата в купа със зехтин и сол. Загрейте фурната до 130°C.. Разстелете добре къдравото зеле върху тава за печене, застлана с хартия за печене. Отделните листове не трябва да са твърде близо един до друг и да се пекат около 30 до 40 минути. Ако отваряте от време на време малко вратата на фурната, водната пара може да излезе и чипсът да стане по-хрупкав.

Photocredit: © Image By TheWritersHQ

Препоръчваме