Канцерогенни съставки в балсами за устни

Защо устните ни изсъхват толкова бързо?

Особено през зимата устните ни бързо стават сухи и напукани. Това е така, защото те нямат потни жлези и само няколко мастни жлези. Ето защо нашите устни се нуждаят от малко помощ през зимата: има много мазни стикове за грижа за устните - но внимавайте със съставките!

Конвенционалните продукти често съдържат евтини пълнители, като парафин, петролни деривати или дори съставки, за които се подозира, че са канцерогенни .

Вече има някои проучвания по темата и отново и отново се установява, че големите производители все още използват съмнителни съставки. Много от известните марки все още разчитат на основни съставки на базата на минерални масла.

Не е лесно да ги разпознаете, тъй като думата минерално масло не е задължително да присъства в списъка на съставките, за да бъде посочено като съставка.
В допълнение, много продукти дори съдържат хормонално активни вещества.

Между другото, всичко това важи и за декоративните червила, въпреки че тук се използват допълнителни трикове с боите и по този начин и вещества като титанов диоксид и много други ще намерят път към устните ви. Според проучвания титановият диоксид не се счита за безопасен като хранителна добавка и следователно не се препоръчва и за грижа за устните.

Всеки от нас поглъща до 4 балсама за устни годишно!

Това е особено проблемно, когато става въпрос за балсам за устни, защото винаги неизбежно поглъщате малко от него. При редовна употреба на балсами за устни и червила, това може да бъде до 4 цели стика за един сезон!

Вашият балсам за устни никога не трябва да съдържа следните съставки:

Съставки на основата на минерални масла:

 • Cera Microcristallina (Microcristallina Wax)
 • церезин
 • минерално масло
 • озокерит (= твърд парафин)
 • парафин
 • Paraffinum Liquidum
 • вазелин
 • петролатум

Освен това:

 • хидроксицитронелал
 • изоевгенол
 • синтетичен пчелен восък
 • титанов диоксид

Съставките на основата на минерални масла намаляват естествената способност на кожата да се регенерира. Имат подхранващ ефект, но ви правят зависими от продължителна употреба. След спиране, кожата първо трябва да се пренастрои трудно, за да поддържа сама бариерната функция.

В допълнение, следи от MOAH (ароматни въглеводороди на минерални масла) и MOSH (наситени въглеводороди с минерални масла) бяха открити в съставки на основата на минерални масла и парафин от Stiftung Warentest .

При поглъщане те могат да се натрупат в човешката тъкан и черния дроб и да доведат до увреждане на органи. Дори ако абсорбцията на MOSH & MOAH през кожата изглежда безвредна, продуктите за грижа за устните неизбежно се поглъщат. И какво причиняват тези вещества в нашето тяло все още не е съвсем ясно. Във всеки случай те са потенциално канцерогенни .
Тези съставки са открити и в синтетичния пчелен восък Synthetic Beeswax.

Синтетичният пчелен восък е сложен реакционен продукт на смес от киселини и алкохоли, който имитира състава на естествения пчелен восък. Състои се основно от алкилови естери, мастни киселини и алкани.

Isoeugenol & Hydroxycitronellal са силни алергени, които не трябва да се използват в грижата за устните. Ако искате да сте напълно сигурни, можете да използвате напълно безалергенна грижа за устните:

Безалергенен балсам за устни от Hands on Veggies

Във всеки случай си струва да хвърлите втори поглед върху съставките, когато купувате грижа за устни.

Има и друг начин: грижа за устните - веган, пребиотична и отличена

С нашата серия грижа за устните искаме да създадем аналог на рисковите продукти! Тя вече бе отличена с наградата PETA Vegan Beauty Award за най-добра грижа за устните през 2022 г.

Всичките ни балсами за устни са вегански и съдържат инулин, който като пребиотична съставка подхранва микробиома на устните – да, устните също имат микробиом – и по този начин поддържа устните здрави.

Освен това много продукти на пазара не са вегански, защото често съдържат пчелен восък или мед. Предпочитаме да използваме 100% растителни съставки като рициново масло или канделилов восък и оставяме на пчелите техния мед!

Препоръчваме