Използвайте леки сърфактанти, ако обичате косата си, скалпа и околната среда

Толкова ли е важна пяната? Всъщност трябва да си зададете този въпрос, преди да използвате шампоани, душ гелове, паста за зъби и други. Защото, ако искате много пяна, трябва да кажете „да“ и на сулфатите. (например SLES - Sodium Laureth Sulfate, SLS - Sodium Lauryl Sulfate, ...) или други агресивни, проблемни повърхностноактивни вещества, които се използват като пенообразуващ детергент (сърфактанти).

Мнозина искат шампоанът и душ гелът не само да почистват добре, но и да се разпенват наистина много добре. Защо всъщност? Защото е по-лесно да се разнесе?

Затова повечето козметични компании правят почти всичко, така че клиентите да получат много разпенване. Те използват миещи вещества, които са проблематични, но правят много пяна и освен това са много евтини. Дори тези, които купуват само натурални козметични продукти, не са защитени срещу това.

Обичаш пяната? Косата ти - не!

Обратната страна - тези агресивни повърхностноактивни вещества измиват толкова добре, че атакуват и нашата кожна бариера и по този начин я правят по-пропускливи за други вещества (например и за патогени). Те могат да изсушат кожата, да повишат чувствителността, да я раздразнят, да предизвикат алергии и в допълнение да причинят повече нацепени краища и по-малко коса и дори косопад.

Много пяна за по-малко коса

Косопад от шампоана? Да, четете правилно. Натриевият лаурил сулфат (SLS) се натрупва в корените на косата, което може да предотврати доставката на хранителни вещества, което води до загуба на коса.

Като страничен продукт от производството на SLS и SLES има и друго силно съмнително вещество: 1,4 Dioxane. Това вещество е токсично за нашия мозък, нервна система и много органи. В допълнение, за 1,4 Dioxane се подозира, че е канцерогенен. Освен това причинява големи щети за природата.

Рискове, които не трябва да бъдат акцептирани

Предпочитаме да използваме чисти алтернативи, леките повърхностноактивни вещества от захар и кокос, които са и много по-скъпи, защото са направени от възобновяеми суровини. Но това си струва за нас. И за съжаление, те не се пенят толкова много, но си заслужава заради здравето и околната среда.

Избягването на сулфати означава да нямате вече пяна до ръба на ваната, но също така и няма причинители на алергия, няма дразнещ потенциал, има защита на околната среда, да не се поемат рискове за здравето и да не се налага да се борите със сърбящ, сух скалп и да се надяваме, че и косата ще се запази дългосрочно. Особено при боядисана коса се препоръчват и леки повърхностноактивни вещества, тъй като цветът не се измива толкова бързо.

Освен дразнещи повърхностноактивни вещества, ние естествено спестяваме и от нефтохимикали като силикони, парафини, синтетични консерванти или оцветители.

Затова бъдете критични, когато става дума за пяната! И не само.

Препоръчваме