3 съвета за правилно топлинно оформяне без увреждане на косата

Високите температури, които се използват при оформяне с преси и маши, могат да доведат до сериозно увреждане на структурата на косъма при незащитена коса. Ето кои са най-честите грешки и за какво трябва да внимавате.

От една страна, възникват пукнатини във външния кутикуларен слой на косъма, така наречената кутикула на косъма. След като този слой е повреден, той може да бъде отстранен по-лесно, например чрез разресване. Загубата на този защитен слой прави косата много податлива на увреждане от, например, UV радиация или боядисване.

От друга страна, протеинът кератин, от който се състои основно косата, също се уврежда от топлината. Той дори може да се стопи при високи температури.

Последствията от незащитеното топлинно оформяне са:

 • Увредена коса
 • Матов външен вид, без блясък
 • Фриз и сухота

3 съвета за топлинно оформяне без увреждане на косата

 1. Сухо изправяне
  ВИНАГИ оставяйте косата да изсъхне, преди да използвате пресата или машата. Дори ако използвате термозащитен спрей, косата върху напръсканата зона трябва да е суха, преди да я нагреете.
 2. Използвайте термозащита
  Органичният термозащитен спрей Hands on Veggies предпазва косата до температура до 218°C. Естествените съставки, като екстракт от траметен и пшеничен протеин, образуват защитна мрежа. Това покритие предпазва косата от вредни влияния като топлина и UV радиация и по този начин забавя избледняването на интензитета на цвета на боядисаната коса. Влагата във вътрешността на косъма се задържа и структурата му се предпазва. Косата става мека, блестяща и лесна за оформяне.
 3. Не бързайте!
  Бавно издърпвайте пресата по косата и избягвайте прибързаното оформяне. Това предпазва косата и осигурява по-добри резултати. Ако си отделите малко повече време, ще видите, че можете да постигнете еднакво добри резултати с по-малко топлина!

3-те най-чести грешки при оформяне с преса или маша

 1. Грешка: Оформяне на влажна коса
  Вижте също сухо изправяне. Когато е мокра, косата е много чувствителна и бързо се уврежда от топлината. Ето защо е важно да оставите косата да изсъхне на въздуха, преди да я оформите, или изсушите със сешоар!
 2. Грешка: Твърде високи температури
  При сушене със сешоар е достатъчно малко по-голямо разстояние, за да се предотврати повреда от топлина. С пресите и машите това е малко по-трудно. Настройте температурата според структурата на косата си: Трябва да третирате тънка и фина коса само при максимум 150°C. Нормалната коса може да издържи до 180°C, а дебелата коса никога не трябва да се оформя при повече от 200°C.
  Във всеки случай изберете най-ниското ниво/настройка, при която все още сте доволни от стилизирания резултат. Повече топлина винаги означава повече щети.
 3. Грешка: Продукти за грижа за косата със силикони
  Използването на продукти за грижа за косата, съдържащи силикон, е вредно за околната среда и често е свързано с така наречения ефект на натрупване. Когато твърде много силикон се натрупа върху косата с течение на времето, това води до матов вид, по-лесно натрупване на прах и мръсотия и по-голяма чувствителност към накъдряне. Така че всъщност точно обратното на това, което искате да постигнете с пресата за изправяне.

Оформяте ли редовно косата си с преса и/или маша?
Тогава препоръчваме нашия комплект за грижа за косата Bio Repair & Care, състоящ се от шампоан и балсам за увредена коса. Тиквеното и аргановото масло осигуряват интензивна грижа и предотвратяват щетите, причинени от топлинно оформяне.

Ако косата ви е оформяна редовно с преса или маша, защитете я с естествен термозащитен спрей . Уверете се, че действата внимателно и поддържате структурата на косата си здрава!

Препоръчваме